Overslaan en naar de inhoud gaan
Warme zorg

De internationale serviceclub Kiwanis schenkt reeds een kwarteeuw lang lappenpopjes aan ziekenhuizen. In AZ Voorkempen bieden de popjes ondertussen al jaren troost aan zieke kinderen. Ook een extra tablet, geschonken door Kiwanis Malle, zorgt voor welgekomen afleiding bij de kleinste patiënten in het ziekenhuis.

Een poppenvriendje

“Kinderen kunnen op het popje aanduiden waar ze pijn hebben of we kunnen erop tonen welke behandeling het kind krijgt. We zetten bijvoorbeeld het zuurstofmasker eerst eens op de pop vooraleer we het op het gezicht van het kind zetten. Dat neem al heel wat angst weg”, vertelt Ria, spelbegeleiding op de kinderafdeling van AZ Voorkempen. “Daarnaast is het ook gewoon een heel leuk popje om mee te knutselen. Kindjes kunnen er op tekenen, we kunnen er haartjes aan naaien … Het worden echte prachtexemplaren! Ook op die manier kan het kind zijn gevoelens uiten. En na het bezoek mogen de kinderen hun popje mee naar huis nemen.”

Lucas (3) maakte van zijn popje ‘Snottie de Piraat’. “Bij Snottie verscheen vanalles wat Lucas zelf ervaarde tijdens zijn opname. Hij kreeg onder andere een infuus op zijn handen en pleisters over zijn hele lichaam. Zo voelde Lucas zich minder alleen. Lucas kon bijvoorbeeld niet goed slapen door een rood flikkerend lampje. Nadat hij bij Snottie dit rood lampje had getekend, werd Lucas zelf rustiger en stoorde het hem niet meer. Hij was dolblij dat Snottie mee naar huis kon”, vertelt Wendy, de mama van Lucas.

“We krijgen veel positieve reacties over de popjes”, vertelt dr. Michael Nachtergaele, abdominaal chirurg in AZ Voorkempen en lid van Kiwanis Malle. “De kinderen zijn blij met de pop. Die maakt het hele traject mee, soms zelfs tot in de operatiekamer. Het wordt een echt vriendje voor de patiënt. Het is een klein ding, maar iets zeer aangenaams. Ik stimuleer de kinderafdeling dan ook om veel popjes te gebruiken.”

Tablet als afleiding tijdens een prikje

“Kiwanis Malle schenkt bovendien met veel plezier een tablet aan de kinderafdeling. Ik ben blij dat we op deze manier onze kinderafdeling nog extra kunnen steunen”, vertelt dr. Nachtergaele.

“De tablet willen we vooral gebruiken als afleiding tijdens onderzoeken of bij een prikje. Een spelletje of een filmpje op de tablet zijn een perfecte afleidingsmethode”, vertelt Julie, spelbegeleiding op de kinderafdeling van AZ Voorkempen.

Meer over serviceclub Kiwanis

“Serving the children of the world. Dat is het motto van de serviceclub Kiwanis. Kiwanis Malle organiseert elk jaar een maatjesfeest en een toneel. Die inkomsten gaan integraal naar projecten waarin kinderen centraal staan, liefst van een organisatie in de streek”, vertelt dr. Nachtergaele. “Dat gaat van sponsoring van bosklassen tot steun bij de aankoop van aangepast sportmateriaal voor een omnisportclub voor kinderen met een beperking.”

Herken je het lappenpopje? Je hebt misschien al eens de reuzegrote versie van 300 kg op het dak zien staan van het Huis van het Kind in Oostmalle. Dat is ‘Kappy, de piraat’, een gift van Kiwanis Malle die ook al jaren het Huis financieel steunt.