Overslaan en naar de inhoud gaan

In de twee arbeidsverloskamers is een bevallingsbad beschikbaar. We kozen voor het ‘Active Birth Pool 360 Bad’, de beste in zijn categorie. Het is een groot bad met veel bewegingsvrijheid. Naast een bevallingsbad is het ook een relaxatiebad, waardoor je er op eender welk moment tijdens de arbeid in kan gaan.

Door de twee uitsparingen op verschillende hoogte zijn er talrijke houdingsmogelijkheden om de weeën op te vangen, waaronder hurkend, op de knieën, in squat, liggend, zittend of vooroverleunend.

Bij persdrang kies je waar je je op dat moment het beste bij voelt: ga je uit het bad of blijf je erin?

Voordelen badbevalling

Onder water bevallen heeft voordelen tijdens de hele ontsluitingsfase. Door het water wordt de zwaartekracht gedeeltelijk opgeheven, waardoor je veel makkelijker van houding kan wisselen.

Het warme water werkt daarnaast ontspannend voor zowel lichaam als geest. Wie ontspannen is, maakt meer endorfines aan, ervaart minder pijn en kan weeën beter opvangen. Dit levert meestal een verkorte ontsluitingsfase en minder vraag naar epidurale verdoving op.

Wanneer mag je niet bevallen in bad?

Onder bepaalde omstandigheden is een onderwaterbevalling niet mogelijk. Bij hoge bloeddruk, koorts of prematuriteit, mag je niet in bad. Om overdracht te voorkomen, kan dit ook niet bij een actieve herpes of als drager van HIV of Hepatitis B.

Bij ruim vaginaal bloedverlies of wanneer de eerste ontlasting van je kindje in het vruchtwater terecht kwam, zal je uit het bad moeten komen. Dit ook bij tekenen dat je kindje vlak voor of tijdens de geboorte te weinig zuurstof heeft.

Patiënten met IDDM (insuline afhankelijke suikerziekte), een meerlingzwangerschap of een verhoogd risico op schouderdystocie (wanneer de schouders van een kind niet vlot geboren worden nadat het hoofdje geboren is) mogen wel relaxeren, maar niet bevallen in bad.

Na een epidurale verdoving is in bad gaan niet meer mogelijk.

In bad, wat breng ik mee?

  • Slippers
  • Minimum twee grote handdoeken
  • Een badjas
  • Eventueel een badkussentje

Dit is niet noodzakelijk, maar voor sommige patiënten voelt dit prettiger. Voor de partner is badkleding verplicht.

Het gebruik van douchegels, badolie en andere badproducten is wegens hygiënische redenen niet toegestaan.