Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je een operatie moet ondergaan, mag je op de dag van je operatie niets eten of drinken. Nadat je je aanmeldde op de kinderafdeling, krijg je een armbandje met je naam en geboortedatum: zo weten we altijd wie je bent. Zodra het jouw beurt is, komt de verpleegkundige je halen in de wachtkamer. Mama of papa mogen met je mee. We gaan samen naar een kamer waar je je kan omkleden.

Als het tijd is om naar de operatiezaal te gaan, controleert de verpleegkundige nog een keer je naam en geboortedatum op je armbandje. Daarna gaan we nog langs bij Vonk, onze ziekenhuisdraak. Hij legt je uit wat er gaat gebeuren in de operatiezaal aan jou en vraagt aan mama of papa dat ze een groene schort en muts aandoen. Hierna rijden we naar de operatiekamer. Breng je graag een knuffel mee? Natuurlijk mag dat!

In de operatiezaal ga je op een tafel liggen en maken de verpleegkundigen je klaar voor de operatie. De slaapdokter (anesthesist) houdt een maskertje voor je neus en mond waarvan je rustig in slaap valt. Daarna start de dokter met de operatie. Na de operatie brengen we je naar de ontwaakkamer waar je mama of papa op je wacht. Hier kan je rustig wakker worden. Als je helemaal wakker bent, ga je terug naar je kamer op de kinderafdeling. Soms moet je nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven.

Fotoboek

Lees in dit fotoboek wat Vonk je kan vertellen over wat er gaat gebeuren.