Investeren in gezondheid

 Update 5 augustus 2021

We informeren je graag over de huidige situatie wat betreft het coronavirus COVID-19. We volgen steeds de richtlijnen van de overheid. Hier volgt een overzicht van de extra voorzorgsmaatregelen die we treffen als ziekenhuis om voor iedereen veilige en goede zorg te garanderen.

 1. Toegang tot het ziekenhuis
 2. Opname en bezoek in het ziekenhuis
 3. Stel je zorg niet uit
 4. Richtlijnen voor specifieke patiëntengroepen
 5. Overige voorzorgsmaatregelen
 6. Hoe kan je helpen? En andere veelgestelde vragen.

Toegang tot het ziekenhuis

We stelden alles in het werk om activiteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bekijk in dit filmpje welke voorzorgsmaatregelen we juist troffen. Hieronder de belangrijkste richtlijnen waar patiënten en bezoekers mee kunnen helpen:

 • Draag een chirurgisch mondmasker gedurende heel je ziekenhuisbezoek. Onze medewerkers en artsen dragen dit ook. Zo beschermen we elkaar. Stoffen mondmaskers, maskers met een ventiel of beschadigde en zichtbaar bevuilde maskers zijn niet toegelaten.  In het onthaal staat een mondmaskerautomaat waar mensen een chirurgisch masker kunnen aanschaffen.
 • Denk aan je handhygiëne. Aan de ingang en verspreid over het ziekenhuis staan voldoende handalcohol-dispensers waar je je handen kan ontsmetten.
 • Kom alleen. Zo voorkomen we drukte in de wachtzalen.
  Uitzonderingen: er mag één begeleider mee bij een minderjarige of wanneer de patiënt niet zelfstandig naar raadpleging of daghospitaal kan komen.
 • Kom 20 minuten voor je afspraak. Ben je te vroeg, wacht dan in je auto. Zo voorkomen we drukte in de wachtzalen. De twintig minuten zijn ruim voldoende om je te screenen in te inkomhal, in te schrijven aan de kiosk en de route tot aan je afspraak te volgen.
 • Was je 14 dagen voor je geplande raadpleging, onderzoek of opname op vakantie in een hoog-risicogebied met als code oranje of rood (aangegeven door de Belgische overheid)? We vragen je om je afspraak te verplaatsen naar een datum minimaal 14 dagen later.  Voor dringende medische hulp kan je terecht bij onze dienst spoedgevallen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of met je behandelende arts.
 • Blijf thuis als je symptomen van COVID-19 vertoont.  De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

Breng een actueel medicatieschema mee naar het ziekenhuis

Om je goed te kunnen behandelen en verzorgen, moeten onze zorgverleners weten welke medicatie je thuis neemt. Breng daarom altijd een actueel medicatieschema mee naar het ziekenhuis.

Tijdens deze corona-epidemie is dat extra belangrijk. Je wordt bij een vermoeden van corona mogelijk doorverwezen door een andere arts dan je vaste huisarts. Daarnaast mag er in deze uitzonderlijke situatie geen familielid bij de patiënt die ons informatie kan geven. Een correct ingevuld medicatieschema is dus van levensbelang.

 • Een medicatieschema is een duidelijk en volledig overzicht van alle medicatie die je neemt (bv. medicatie die je regelmatig neemt, die je maar één keer per week of per maand neemt, puffers, oogdruppels ...)
 • Download hier een leeg medicatieschema. Vul het zelf in of vraag hulp aan een familielid, thuisverpleegkundige, je apotheker of huisarts. 
 • Bewaar het ingevulde schema in je portefeuille, handtas of gsm. Zo heb je het steeds bij de hand als je onverwachts naar het ziekenhuis moet vertrekken.

Terug naar boven

Opname en bezoek in het ziekenhuis

Om  het risico op infectie bij patiënten en medewerkers te beperken, laten we vanaf 6 augustus bij een meerdaagse opname één bezoeker per patiënt per dag toe. Bezoek is in tijd beperkt tot maximaal één uur tijdens de bezoekuren. Bezoek kan enkel na afspraak met de afdeling.

 • Afspraken kan je maken via de patiënt of telefonisch met de afdeling op weekdagen tussen 9 en 12 uur.
 • Bezoekuren alle dagen tussen 14 en 20 uur.
 • De bezoeker moet zich op de afdeling aanmelden en de hygiënemaatregelen respecteren:
  • Het dragen van een chirurgisch mondmasker is verplicht, ook op de kamer.
  • Handen moeten worden ontsmet bij betreden en verlaten van de kamer.
  • Er moet 1,5 meter afstand worden bewaard, ook van de patiënt.
  • Beperk het aantal contacten in het ziekenhuis en blijf met de patiënt op zijn/haar kamer.
 • Was je 14 dagen voor je gepland bezoek op vakantie in een hoog-risicogebied met als code oranje of rood (aangegeven door de Belgische overheid)? Dan kan je niet op bezoek komen in ons ziekenhuis omwille van de door de overheid ingestelde quarantaine.

Uitzonderingen op de bezoekregeling:

 • Neonatologie: beide ouders kunnen op bezoek komen.
 • Kinderafdeling: overdag mogen beide ouders bij het kind blijven.
 • Kraamafdeling: Op onze pagina 'Zwanger en corona' vinden zwangeren meer info over de bezoekregeling, de raadplegingen, de bevalling, het verblijf op onze kraamafdeling...
 • Intensieve zorgen: één bezoeker per patiënt per dag tussen 15.30 en 16 uur.
 • Medium care: één bezoeker per patiënt per dag tussen 19.00 en 19.30 uur.
 • Wanneer een bezoeker hulpbehoevend is, kan in uitzonderlijke gevallen een begeleider mee op bezoek komen.
 • Onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase.
 • Op de corona-afdeling is geen bezoek toegelaten (tenzij per uitzondering zoals hierboven vermeld).

Virtueel bezoek via videogesprek

De steun van familie en vrienden is voor veel patiënten van groot belang. Daarom staan er op weekdagen in de namiddag collega’s klaar die de patiënt kunnen helpen met een videogesprek via Skype of Whatsapp. Beschik je niet over deze apps? Geen probleem, een mailadres volstaat om een videogesprek te organiseren. Interesse om een videogesprek te voeren met je geliefde of vragen? Contacteer de werkgroep Warme Zorg op weekdagen via 03 380 27 28 of via mail warmezorg [at] emmaus.be ().

Terug naar boven

Stel je zorg niet uit

Om jouw veiligheid en die van onze medewerkers te garanderen zorgen we voor gescheiden patiëntenstromen en hebben we bovenstaande veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Stel je consultaties, onderzoeken en ingrepen dan ook niet uit. We willen absoluut vermijden dat je probleem verergert. Ook voor dringende zorgen kan je steeds terecht op spoed.

Terug naar boven 

Richtlijnen voor specifieke patiëntengroepen

Zwangeren vinden meer info over de genomen maatregelen in ons ziekenhuis op de pagina 'Zwanger en corona'.

Reumapatiënten: lees specifieke richtlijnen i.v.m. het coronavirus voor reumapatiënten via https://r-euma.be/nl.

Patiënten met verminderde immuniteit en/of infuustherapiebpidg.be/nl/covid19-richtlijnen/

Patiënten met inflammatoire darmziekten: lees hier het document met extra richtlijnen

Terug naar boven

Andere corona-maatregelen van kracht

Restaurant Fijnproever gesloten.
Ons restaurant Fijnproever is gesloten voor patiënten en externe bezoekers. De Fijnproever zal enkel nog dienst doen als eetplaats voor onze medewerkers tot nader bericht

Vergaderingen/infosessies/rondleidingen/ …
Tot nader order worden alle gelegenheden waar meerdere mensen samenkomen in AZ Voorkempen afgelast. Ingeschrevenen worden hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Verschillende OCMW's en gemeenten lanceerden een vrijwilligersplatform voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij bv. boodschappen doen, naar apotheek gaan, met de hond wandelen ...