Overslaan en naar de inhoud gaan

Je baby wordt opgenomen op de afdeling neonatologie als je baby:

  • prematuur wordt geboren
  • een laag geboortegewicht heeft
  • nood heeft aan extra medische zorgen

Een opname op neonatologie is een teleurstelling, maar we verzekeren jou dat het verblijf niet langer duurt dan nodig. De artsen en vroedvrouwen bieden de best mogelijke zorgen aan. Ouders staan bij ons centraal, waarbij we oog hebben voor de hechting tussen ouders, broers of zussen en de baby. We hechten veel belang aan ouderparticipatie. Van zodra het mogelijk is zal je nauw betrokken worden met de verzorging van je baby.

Lichamelijk contact tussen ouders en de pasgeborene is van groot belang voor een optimale hechting. Je mag je baby steeds aanraken, strelen of knuffelen. Zodra het mogelijk is kan je ook je baby bloot op de blote borst nemen (kangoeroeën). Zo ontstaat er direct lichamelijk contact, wat een gunstig effect heeft op de parameters van de baby. Wanneer kangoeroeën niet mogelijk is, bespreekt de vroedvrouw andere mogelijkheden met jullie bespreken om toch zoveel mogelijk contact te hebben.

Ons team

Onze enthousiaste vroedvrouwen verzorgen samen met jou jullie kindje. Dagelijks komt de kinderarts langs om de baby na te kijken. Indien nodig plant hij bijkomende onderzoeken in en past hij de voeding aan, aan de behoeften van uw baby. Onze dienst werkt samen met de psychologen in ons ziekenhuis. Wil je een gesprek met hen maken we graag een afspraak.

Heb je vragen over je baby, aarzel dan niet om deze te stellen aan ons!

Bezoek

Je baby heeft veel nood aan rust en stilte om goed te kunnen groeien. Beide ouders mogen doorlopend aanwezig zijn. Contacteer eerst de verpleging om de mogelijkheden te bespreken om andere bezoekers toe te laten.

Hygiëne

Pasgeborenen op neonatologie hebben minder weerstand tegen infecties dan volwassenen. Hierdoor is het van belang dat ouders, bezoekers en medewerkers een goede handhygiëne toepassen. Het wassen en ontsmetten van de handen is zeer belangrijk. Bezoek met een besmettelijke aandoening mag de afdeling niet betreden.

Apparatuur

Alle pasgeborenen op onze afdeling liggen aan een monitor die het hartritme, de ademhaling en de saturatie registreert door drie elektrodes die op de borstkas van de baby kleven. Op die manier kunnen we de neonatale parameters nauwkeurig opvolgen.

Vereniging voor ouders van couveusekinderen (VVOC)

In Vlaanderen werd een vereniging opgericht voor ouders van couveusekinderen. Meer info hierover vind je via https://www.vvoc.be.