Overslaan en naar de inhoud gaan
Zorg op maat

Let op: onderstaande was een tijdelijk project dankzij een Levensloop Grant en is ondertussen afgelopen. Contacteer onze oncologische diëtisten voor extra info.

De smaak van patiënten verdwijnt of verandert vaak tijdens een kankerbehandeling. Een slechte eetlust is nefast voor het mentale en fysieke welzijn. Het multidisciplinaire oncologisch supportteam, bestaande uit o.a. oncologen, psychologen en diëtisten, kan nu dankzij  een Levensloop Grant van de Stichting tegen Kanker gratis smaakconsultaties aanbieden onder begeleiding van Chef gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert.
AZ Voorkempen is het eerste ziekenhuis in onze provincie dat deze unieke raadplegingen aanbiedt.

Oncobrood met tomatensap, rode pesto en honing

Tijdens de smaakconsultatie in AZ Voorkempen onderzoekt Lobke Van den Wijngaert  welke smaken de patiënt nog apprecieert en in welke concentratie deze smaken lekker zijn.  Met deze info stelt Lobke een persoonlijk recept samen voor een lekkere broodmix, het zogenoemde oncobrood.

Lieve Ketels uit Schilde is de eerste patiënte die in AZ Voorkempen op smaakconsultatie ging. “Uit de smaaktest bleek dat ik rode pesto en gember lekker vond en qua basissmaken zoet en zuur kon appreciëren. Vreemd, want ik was voor mijn kankerbehandeling nooit een zoetebek”, vertelt Lieve. “Eten is één van de geneugten van het leven. Dankzij dit brood kan ik eindelijk terug genieten van een boterham.”

“Na de smaakconsultatie bezorg ik het recept binnen de 48 uur aan de patiënt zodat hij er snel mee aan de slag kan”, licht Lobke toe. “Nadien volgt er een opvolgconsultatie en krijgt de patiënt ook toegang tot een app waarmee hij mij overal en altijd kan contacteren met vragen.”

Kostenloos smaakconsult dankzij Levensloop Grant van 5000 euro

Het idee om smaakconsultaties aan te bieden in AZ Voorkempen groeide vanuit het oncologisch supportteam. De oncologische diëtisten, Anke Helsen en Anneleen De Preter, gingen hier verder mee aan de slag. “In samenwerking met Lobke dienden we een project in om een Levensloop Grant van de Stichting tegen Kanker te verkrijgen. Zo moeten patiënten niets betalen voor de smaakconsultaties, recepten en opvolging”, vertelt Anke. “Met de 5000 euro die we kregen, kunnen we zo’n 100 patiënten verder helpen”, vult Anneleen aan. Het doel van de Levensloop Grant is dan ook het organiseren van projecten die het welzijn van de patiënt en/of zijn naasten bevorderen.

Vicieuze cirkel doorbreken

“Het is belangrijk dat kankerpatiënten sterk genoeg zijn om hun behandeling aan te gaan. Door de ziekte is dat niet evident. Bepaalde chemotherapieën hebben ook invloed op de smaakzin van patiënten. Patiënten eten dan minder wat het verzwakken in de hand werkt. Dat is een vicieuze cirkel die we willen doorbreken en zo’n gepersonaliseerd oncobrood helpt daar zeker bij”, licht dr. Bernd Dekeyser, medisch oncoloog in AZ Voorkempen, toe.