Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb je nood aan bijstand in het vergaren van informatie over je gezondheidstoestand? Kan je zelf je eigen rechten niet (meer) opnemen? Dan kan je beroep doen op een door jou aangeduide vertrouwenspersoon of vertegenwoordiger.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een door jou aangeduid familielid, vriend of ander persoon die jou bijstaat bij: 

  • informatie verkrijgen over jouw gezondheidstoestand
  • inzage van het patiëntendossier of een afschrift hiervan te verkrijgen
  • het neerleggen van een klacht

Een vertrouwenspersoon aanduiden kan via een vastgelegd formulier 'Aanwijzing van een vertrouwenspersoon'. Bezorg ons daarna een kopie van dit formulier, zodat we dit kunnen toevoegen aan jouw medisch dossier. 

Vertegenwoordiger

Een vertegenwoordiger oefent jouw rechten uit als je meerderjarig bent, maar hier niet zelf toe in staat bent.  De vertegenwoordiger handelt dus in jouw naam.

Het aanduiden van een vertegenwoordiger doe je, op het moment dat je nog wel zelf je rechten kan uitoefenen, via een vastgelegd formulier 'Aanwijzing van een vertegenwoordiger'. Bezorg ons daarna een kopie van dit formulier, zodat we dit kunnen toevoegen aan jouw medisch dossier. De aanstelling van vertegenwoordiger kan je steeds intrekken met een vastgelegd formulier 'Herroeping van een vertegenwoordiger'. Bezorg ons ook dit formulier zodat je medisch dossier steeds actueel is.

Duid je geen vertegenwoordiger aan? Dan geldt de wettelijke regeling.