Overslaan en naar de inhoud gaan

Algemeen

  • Veeg het toestel wekelijks af met een licht vochtig, pluisvrij doekje. Dompel het nooit onder in water.
  • Reinig wekelijks het stoffiltertje: neem het uit het toestel en spoel het uit in een licht zeepsopje. Spoel het filtertje hierna uit met water en eens dit goed gedroogd is, plaats je het terug in het toestel.
  • Neusklachten komen veel voor bij het begin van de behandeling, meestal beteren deze spontaan na vier weken behandeling. Indien je hier last van hebt, kan je jouw neus voor het slapengaan met een zoutoplossing (vrij verkrijgbaar in de apotheek) spoelen. Zorg er ook voor dat je kamer niet te koud is. Indien dit onvoldoende is, kan je jouw behandelende arts vragen om een neusspray. Gebruik nooit zomaar een lange tijd neussprays die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheker, want dit kan jouw neusslijmvliezen beschadigen.
  • Neem contact op met het slaaplabo via 03 380 20 50 als het apparaat of toebehoren stuk is en je in de conventie zit. Wij zorgen voor de herstelling of vervanging van jouw toestel. Probeer nooit jouw apparaat of toebehoren zelf te herstellen. Als je niet (of niet meer) in de conventie zit, moet je zelf zorgen voor herstelling of vervanging. Neem hiervoor contact op met de firma bij wie jij het apparaat/masker kocht.
  • Neem jouw toestel overal mee naartoe, ook op reis. Als je met het vliegtuig reist, neem je het mee in je handbagage omdat de druk in het bagageruim de werking van het toestel kan ontregelen. Neem ook de (Engelstalige) verklaring voor de douane mee die je van ons krijgt. Lees  de algemene voorwaarden bij boeking en contacteer jouw luchtvaartmaatschappij op voorhand. Soms moet je een extra formulier laten invullen om het toestel als extra handbagage te mogen meenemen (bv. bij Ryanair of Transavia.nl).
  • In het hooggebergte is de luchtdruk heel anders dan op zeeniveau. De meeste apparaten passen zich automatisch aan de hoogte aan. Andere apparaten moeten manueel worden bijgesteld. Raadpleeg hiervoor jouw handleiding of contacteer het slaaplabo. De werking van de meeste apparaten is begrensd tot ongeveer 2400 m boven de zeespiegel. Verblijf je op een grote hoogte (meer dan 3000 m boven de zeespiegel), dan kan dit een negatief effect hebben op jouw slaapapneu. Raadpleeg hiervoor zeker je arts.
  • Ook bij een ziekenhuisopname moet je je CPAP-toestel meenemen en hiermee slapen. Het aansluiten van extra zuurstof op jouw masker is steeds mogelijk. Het is belangrijk dat je je behandelende arts op de hoogte brengt dat je met een CPAP-masker slaapt. Als je wordt geopereerd, moet je steeds melden aan je anesthesist dat je met een CPAP-masker slaapt. Neem dit ook mee naar het operatiekwartier, want het kan worden gebruikt bij het ontwaken.

Het masker

  • Wij beschikken over verschillende merken en maten van maskers. Je krijgt steeds het masker dat het beste bij jouw vorm van neus en gezicht past. Het is belangrijk dat het goed aansluit op jouw gezicht zodat er geen lucht ontsnapt, maar ook dat het comfortabel is. Om een goede werking van de uitademing te garanderen zit er op het masker een opening die bestaat uit 1 of meerdere gaatjes/gleufjes. Kleef deze nooit dicht!
  • Er zijn twee manieren om het masker op te zetten:
    • Je trekt het masker geheel over je hoofd
    • Je zet het masker op je neus en maakt de riemen (gedeeltelijk of geheel) vast. Sommige maskers hebben een klik of inhaaksysteem voor de riemen. Het is belangrijk dat je de riemen aan de linkse en rechtse kant gelijkmatig aantrekt.
  • Span je masker ook nooit te hard aan. De riemen van het masker moeten zo licht mogelijk worden aangetrokken, zodat er net geen lekken zijn.
  • Onderhoud het masker om de 2 à 3 dagen. Gebruik een lauw sopje met neutrale zeep (geen alcohol, ontsmettingsmiddelen, detergenten…). Was het masker met je vingers en niet met een schuurspons. Dep het droog met een propere handdoek. Laat het drogen aan de lucht en leg het niet in de zon of op een verwarming. De hoofdband reinig je best iets minder frequent, omdat de velcro kwetsbaar is.
  • Span je masker niet te strak aan, maar zorg er wel voor dat het voldoende strak zit zodat er geen lekken meer zijn.
  • Gebruik geen cosmetica (crèmes, lotions…) onder je masker. Was en droog je gezicht voor je het masker opzet.
  • Als je huid beschadigd is, kan een klein stukje (echt) zeemvel op je neusbrug onder de rand van het masker soms helpen. Bij kleine wondjes kan een stukje Compeed’ of beschermde film (Cavillion, Opsite…) ook helpen. Bij te grote wonden, leg je de behandeling best een paar dagen stil. Neem contact op met het slaaplabo als bepaalde wondjes steeds terugkeren.
  • Als het masker slecht aansluit op je gezicht, kan er lucht ontsnappen. Hierdoor zal de druk dalen en zal de pomp harder moeten draaien om dit te compenseren. Indien die lucht dan in de richting van je oog blaast, kan dit je oog irriteren. Er kan een strip zijn losgekomen, zijn uitgerekt of verschoven. Kijk het masker na op slijtage (een scheurtje of een barst in de steunschelp). Probeer de banden anders in te stellen, blijft het probleem bestaan, neem dan contact op met het slaapcentrum. Misschien dient het masker te worden vervangen.
  • Als je aan claustrofobie lijdt, kan dit toestel je ademhaling extra verstoren. Soms kan een masker dat de neus niet geheel bedekt een goed alternatief zijn (swift-masker). Vraag ernaar bij jouw arts.

De luchtslang

  • Was de slang éénmaal per maand. Ben je een roker, dan was je dit best 1 keer per week.
  • Ook deze kan worden ondergedompeld in een bad met lauw water met een neutrale zeep. Spoel het hierna goed uit en hang ze te drogen. Tijdens het reinigen kan je de luchtslang ook ineens controleren op eventuele scheurtjes.

Het bevochtigingsapparaat

  • Als je bij het gebruik van een CPAP-toestel klachten zoals een verstopte, lopende of droge neus of keel blijft hebben, kan het interessant zijn om een bevochtigingsapparaat te gebruiken. Een te droge neus komt meestal voor wanneer de lucht van je kamer warm en droog is. Bevochtig dan de lucht door jouw radiatoren uit te rusten met een bevochtiger of zet simpelweg een bakje met water op de radiator. Bij langdurige problemen hebt je misschien een bevochtigingsapparaat nodig, contacteer hiervoor het slaaplabo.Deze klachten komen normaal gezien enkel voor in het begin van de behandeling. Als deze blijven aanslepen, raadpleeg je best je arts.
  • De bevochtiger kan op het toestel worden geklikt. De luchtslang zal dan niet meer rechtstreeks op het CPAP-toestel worden aangesloten, maar wel op de bevochtiger. Vul de bevochtiger dagelijks met gedemineraliseerd water. Gebruik hiervoor geen leidingwater, want de aanwezige kalk en andere mineralen kunnen je toestel beschadigen.
  • Let er op dat de kamertemperatuur niet te laag is, want dan kan je last krijgen van condens. De ideale temperatuur is 18 °C. Slaap in de winter zeker met je raam dicht.
  • Om ziektekiemen en schimmels tegen te gaan, reinig je best je bevochtigingsapperaat om de 2 dagen. Demonteer het reservoir en reinig het goed met je hand in lauw water. Laat het hierna drogen.