Bij dumpingklachten ledigt de maag te snel en blijft voeding niet lang genoeg in de maag.

  • Vroege dumping: binnen 30 tot 60 minuten na de maaltijd. Mogelijke klachten:
    • Buikpijn
    • Darmkrampen
    • Diarree
    • Duizeligheid
    • Hartkloppingen
    • Sufheid
    • Vol gevoel
    • Zwaktegevoel
  • Late dumping: anderhalf tot soms 3 uur na de maaltijd. Mogelijke klachten:
    • Duizeligheid
    • Flauwvallen
    • Hartkloppingen
    • Koud zweet,
    • Onrustig gevoel
    • Trillen

Dieetadvies

  • Eet rustig en kauw goed.
  • Neem 6 tot 8 kleine maaltijden, verspreid over de dag.
  • Neem droge maaltijden: drink 30 minuten voor of na je maaltijd, maar niet tijdens.
  • Stel een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende energiewaarde samen.
  • Vervang suiker door zoetmiddel.
  • Melk, pap en vla worden vaak slecht verdragen. Yoghurt en karnemelk verdraag je meestal beter.
  • Gebruik voldoende voedingsvezel: aanwezig in aardappelen, groenten, fruit, noten, peulvruchten en volle graanproducten.
  • Gebruik tijdens elke maaltijd traag resorbeerbare koolhydraten: volkorenbrood, roggebrood, bruin brood, wit brood, ongesuikerde broodjes, beschuit, toast, stokbrood, aardappelen, rijst of deegwaren (volkoren), peulvruchten, bindmiddel, yoghurt, karnemelk, melk (indien verteerbaar), groenten, fruit.
  • Gebruik volgende producten met mate: bleekselder, rabarber, andijvie, asperges, citrusfruit, perziken, nectarines, mango, ananas.
  • Vermijd snel resorbeerbare suikers: druivensuiker, suiker, suikerwaren, gesuikerde gerechten en gesuikerde dranken. Je vindt ze in volgende voedingsmiddelen: witte suiker, bruine suiker, rietsuiker, honing, kandijsiroop, jam, confituur, peperkoek, ijs, chocolade, marsepein, snoep, gebak, koekjes krentendeeg, limonade, cola, bier, wijn, likeur, jenever, cider, aperitieven, grenadine, druiven, gedroogde vruchten (abrikozen, dadels, vijgen, krenten, pruimen, rozijnen), gekonfijte vruchten, vruchtenconserven, gesuikerde diepvriesvruchten, zuurzoete groenten, melkbrood, suikerbrood, krentenbrood, sandwiches, boterkoeken, brioches, gesuikerde melkbereidingen.