Overslaan en naar de inhoud gaan

Omdat je kind tijdens de (dag)opname veel indrukken te verwerken krijgt, is een goede voorbereiding belangrijk. Gebruik hierbij de kinderwebsite van het ziekenhuis. We stellen er een ziekenhuisopname visueel voor. Zo kan je kind zich een beeld vormen over wat gaat gebeuren. Neem rustig de tijd om over het ziekenhuis te vertellen. Pas je woordgebruik aan dat van je kind en zijn/ haar fantasiewereld aan.

Een operatie wordt afgesproken

Bij het plannen van een operatie laat de arts je weten wanneer en rond hoelaat je op de kinderafdeling wordt verwacht. Je krijgt een opnameformulier met deze gegevens.

Het tijdstip van aankomst op de afdeling is vroeger dan het tijdstip van de operatie. Wachttijden zijn helaas niet te vermijden. We doen ons best om ze zo kort mogelijk te houden.

Als er geen overnachtingen zijn gepland, mag je in de loop van de dag naar huis. Dit tijdstip hangt af van de aard van de ingreep, de toestand van je kind en de onderlinge afspraken met de artsen. Indien er om medische redenen een ontslag dezelfde dag niet mogelijk is, kan je met je kind overnachten op de afdeling.

Om de rust op de afdeling te bewaren, vragen wij je de begeleiding van je kind te beperken tot maximum twee personen. Wel is het belangrijk dat er gans het verblijf een vertrouwd persoon aanwezig is. Dit helpt bij de vele indrukken die je kind te verwerken krijgt.

Hoewel het aan te raden is om broers en zussen niet mee naar het ziekenhuis te brengen (bij een dagopname), is het toch belangrijk om ook hen uit te leggen wat er gaat gebeuren.

Operatie afbellen?

Er zijn omstandigheden waardoor de operatie niet kan doorgaan. In deze gevallen of bij twijfel, neem contact op met de afdeling kindergeneeskunde.

  • Je kind heeft koorts (hoger dan 38°C)
  • Je kind heeft windpokken.
  • Je kind heeft luizen.
  • Je kind is kortademig.

Wat breng je mee?

Een vertrouwde knuffel, boek of speelgoedje kan een grote steun betekenen voor je kind. Een knuffel mag mee in de operatiekamer om in slaap te vallen. Betrek zoon/dochter bij het inpakken van de spullen als hij/zij meerdere dagen in het ziekenhuis moet blijven.

Nuchter voor de operatie

Je kind moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat je kind vanaf een bepaald tijdstip, doorgegeven door de arts op het opnameformulier, niets meer mag eten en drinken. Hiermee wordt voorkomen dat, tijdens de verdoving, inhoud van de maag in de luchtpijp en dus de longen terecht komt. Heeft je kind toch gegeten of gedronken na de afgesproken tijden? Meld dit zeker aan de verpleging op de kinderafdeling.

Beschrijf vooraf aan je kind hoe het ochtendritueel zal verlopen (bijvoorbeeld dat hij/zij langer mag slapen). Vanaf vier jaar kan je ook uitleggen waarom hij/zij niet mag eten en drinken.

Aanmelden

Na het aanmelden aan de balie van de kinderafdeling neem je plaats in de wachtzaal. Je wordt daarna uit de wachtzaal geroepen en naar een kamer gebracht. De volgorde kan afhangen van de verschillende ingrepen en artsen en is niet noodzakelijk de volgorde van inschrijving.

Tijdens de voorbereidingen kan je met je kind het verloop van de operatie nog eens bekijken in een fotoboek. Jonge kinderen houden van herhaling. Op deze manier geraken ze vertrouwd aan de informatie. Ook bij oudere kinderen draagt herhaling bij tot het verwerken van de informatie.

Er zijn periodes voor en na de ingreep dat je moet wachten. Rustige bezigheden zoals een boek lezen of vertellen, een spelletje spelen of TV kijken, bieden afleiding en maken het wachten aangenamer. Is je kind zeer gericht op de zaken rondom hem/haar, dan kan het helpen om te benoemen wat er te zien is. Voorbeeld: “Kijk, dat kindje komt terug van de operatiekamer.”

Naar de operatiekamer

Eén van de ouders of een meerderjarige begeleider mag het kind te begeleiden tot hij/zij slaapt. Dit is echter geen verplichting. Doe je dit liever niet, dan zal een collega in jouw plaats je kind begeleiden.

Is mama zwanger?

Als mama zwanger is, raden wij aan het kind te laten begeleiden door papa of een andere meerderjarige. Dit omdat de gassen in het operatiekwartier mogelijks schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. Natuurlijk kan je als mama je kind wel op de kinderafdeling bijstaan. Je mag, indien je dit wenst, je kind in het operatiekwartier begeleiden op eigen verantwoordelijkheid.

Wanneer kan je je kind niet begeleiden naar de operatiekamer?
  1. Bij dringende en ongeplande operaties kan het zijn dat je niet mee in de operatiekamer kan. Een ziekenhuismedewerker zal dan je kind begeleiden tijdens de verdoving.
  2. Is je kindje jonger dan zes maanden? Voor een zuigeling jonger dan zes maanden is de anesthesie zeer specifiek. Daarom gebeurt de begeleiding tijdens de verdoving door een ziekenhuismedewerker.
  3. De gezondheid van de begeleider is niet optimaal. Bijvoorbeeld: infectieziekte (koorts, hoesten, diarree, braken...), onder invloed van middelen (drugs, alcohol...), emotionele toestand van de ouder hindert het welbevinden van het kind.
De vonkkamer

De ziekenhuismedewerker neemt jou en je kind mee naar ‘de vonkkamer’. Dit is een kleine wacht/speelkamer in het operatiekwartier. Hier woont onze ziekenhuisdraak Vonk (Voorbereiding Ouders Narcose Kind), een grote knuffeldraak. In de vonkkamer kleedt de begeleider zich om en vertelt de ziekenhuismedewerker het verdere verloop. Van hieruit gaan we naar de operatiekamer.

De narcose

De anesthesist (slaapdokter) brengt je kind in slaap zodat hij/zij niets van de ingreep voelt. Er zijn twee mogelijkheden om je kind in slaap te brengen. De anesthesist bepaalt welke methode hij toepast. Leeftijd, gewicht en de aard van de ingreep spelen een belangrijke rol.

  • Een masker wordt op de neus en mond gezet. Anesthesiedampen worden toegediend. Door de ademhaling zal je kind deze opnemen en in slaap vallen. Tijdens het inslapen kan het kind onwillekeurige bewegingen maken of draaien met de ogen. Dit is normaal.
  • Met een klein prikje wordt een katheter in een ader gebracht. De anesthesiemedicatie wordt dan rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. Net als bij het masker kan je kind ook onwillekeurige bewegingen maken.

In de operatiekamer gelden duidelijke afspraken:

  • Geen gsm-gebruik of foto’s nemen.
  • De ziekenhuismedewerker vertelt waar je best gaat staan.
  • In de operatiekamer is het niet meer de bedoeling de behandelende arts nog te spreken.

Probeer in de operatiekamer de spanning die je ervaart zo min mogelijk te laten zien. Je kind heeft er een vertrouwenspersoon nodig waarop hij/zij kan steunen. Probeer je kind gerust te stellen door zachtjes te praten over een favoriet verhaaltje of uitgekozen droom. Houd zijn/haar hand of knuffel samen vast.

Als je kind slaapt, zal de ziekenhuismedewerker je begeleiden naar een wachtplaats. Een tijdstip wanneer je ongeveer bij je kind in de ontwaakkamer kan, wordt meegedeeld.

De ontwaakkamer

Nadat in de ontwaakkamer de eerste zorgen zijn toegediend, mag een begeleider het kind vergezellen. Een ziekenhuismedewerker roept je dan uit de wachtzaal.

Ook hier gelden duidelijke afspraken:

  • Geen gsm-gebruik of foto’s nemen.
  • De ziekenhuismedewerker vertelt waar je best kan staan of zitten.
  • Rondlopen in de ontwaakkamer is niet toegestaan.
  • Er is een bel (oproepsysteem) als je een verpleegkundige nodig hebt.
  • Probeer verpleegkundige handelingen niet te belemmeren. Medische voorschriften moeten stipt opgevolgd worden.
  • Het is niet mogelijk om de behandelende arts of anesthesist hier te spreken.

Het is belangrijk te weten dat kinderen soms erg onrustig kunnen zijn bij het ontwaken uit de narcose. Als ouder kan je erop letten dat het infuus niet wordt uitgetrokken of dat je kind zich niet bezeert bij ongecontroleerde bewegingen.

Je kind niet overprikkelen m.a.w. hou het simpel, zowel in gesprekken als in aanrakingen. Benoem de realiteit in korte zinnen bijvoorbeeld : “Mama is hier”, “Je ligt in een bed” …

Terug op de kinderafdeling

Het is aan te raden om je kind verder te laten bekomen van de narcose. Dit kan door te slapen, of door je kind in bed (eventueel samen met jou) of op schoot rustig te laten wakker worden. Soms kan het gebeuren dat kinderen bleek of misselijk zijn. Anderen vechten tegen hun slaap en zijn moeilijk te troosten.

Opgelet:

  • Pas na één uur mag je kind een beetje water drinken als het goed wakker is. Het tijdstip van eten hangt af van de ingreep en wordt door de verpleegkundige meegedeeld.
  • Bij het rechtkomen kan je kind duizelen, dus niet te snel laten stappen.
  • Extra toezicht op het behoud van het infuus kan nodig zijn.

Pijn

In ons ziekenhuis zijn er afspraken gemaakt over de behandeling van pijn na de operatie. Kinderen reageren verschillend op pijn, afhankelijk van hun leeftijd en ervaringen. Een pijnmeting kan helpen om de pijnbehandeling zo goed mogelijk af te stemmen op de pijnklachten van je kind.

Vertrek uit het ziekenhuis

De verpleegkundige bepaalt wanneer je het ziekenhuis mag verlaten. Dit tijdstip hangt af van de aard van de ingreep, de toestand van je kind en de onderlinge afspraken met de artsen.

Thuis

Laat je kind het thuis, na de operatie, rustig aan doen. Geef licht verteerbare voeding. Het kan gebeuren dat je kind zich de eerste dag niet fit voelt en hangerig is. Dit kan te maken hebben met de ingreep, de verdoving en de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis.

Neem de OK-muts mee naar huis en laat je kind praten over de ziekenhuiservaringen. Je hebt ook alles gezien, gehoord en geroken en kan inspelen op eventuele fantasieën of angsten.

De nazorg is afhankelijk van het type ingreep. Instructies hiervoor krijg je mee van de behandelende arts.

Zijn er thuis onverwacht problemen die met de operatie te maken hebben? Dan kan je altijd contact opnemen met de kinderafdeling of de behandelende arts.

Contactgegevens bij vragen

Heb je bijkomende vragen? Stel ze dan gerust! Je kan de dienst kindergeneeskunde contacteren:

Bij annulatie van de ingreep de dag zelf, kan je vanaf 7.45 uur bellen op het nummer 03 380 20 90.