Investeren in gezondheid

Week van de valpreventie 2021

Wist je dat ongeveer één op drie 65-plussers minstens eenmaal per jaar ten val komt? Dat kan ernstige gevolgen hebben op lichamelijk, psychologisch, sociaal én financieel vlak. De impact van zo’n val mag dus niet onderschat worden. Daarom neemt AZ Sint-Jozef Malle graag deel aan de 10e editie van de Week van de Valpreventie om zo onze patiënten, familie en medewerkers te sensibiliseren en te informeren over val- en fractuurpreventie.

Onder het motto 'één tegen allen, allen tegen vallen' werden ons vier opdrachten voorgeschoteld die we in de loop van deze week volbrachten.

Start de week actief

Maandag 19 april namen we deel aan het sportieve startmoment met enkele patiënten. Saartje Vandendriessche demonstreerde via een filmpje de verschillende oefeningen rond spierkracht en evenwicht. Want een verminderd evenwicht, spierkracht, gang en/of mobiliteit is één van de belangrijkste risicofactoren voor een val.

Een actieve, leerrijke ervaring voor patiënt én medewerker!

In de smaak vallen

Dinsdag 20 april ‘viel in de smaak’. Alle opgenomen patiënten kregen vandaag een gezonde maaltijd aangeboden die veel vitamine D, calcium en eiwitten bevat. Belangrijke ingrediënten voor het behoud van spieren en beenderen, én om zo het valrisico te beperken.

Wandelen zonder vallen

Woensdag 21 april gingen we ‘wandelen zonder vallen’. Een onveilige omgeving heeft een belangrijke invloed op je valrisico. Met enkele zorgverleners en patiënten gingen we op stap rondom het ziekenhuis en stipten we enkele goede voorbeelden en knelpunten aan.

Zet je beste schoentje voor

Donderdag 22 april zetten we ons beste schoentje voor, want aangepast schoeisel is belangrijk om je valrisico te verlagen. We zochten verschillende valveilige schoenen uit die een glimlach op ons gezicht toveren.

Doordat we alle opdrachten vervulden, kregen we een certificaat van deelname. 

Wil je meer weten over valpreventie?

Binnen ons ziekenhuis hebben wij een Expertise Team Valpreventie. Indien je vragen hebt over vallen en valpreventie kan je contact opnemen via volgende telefoonnummers of via mail:

  • Hilde Huygen, verpleegkundige: 03 380 21 24 - hilde.huygen [at] emmaus.be
  • Sari Borgmans, ergotherapeut: 03 380 23 46 - sari.borgmans [at] emmaus.be

Of neem een kijkje op www.valpreventie.be