Verschillende technieken zijn mogelijk, maar ze hebben hetzelfde einddoel: jou op een gezond gewicht krijgen, maar ook behouden op een zo weinig invasief mogelijke manier.

  1. Soms krijg je in eerste instantie geen goedkeuring voor operatie, omdat we verwachten dat we door het aanpassen van je eetpatroon en kennis omtrent gezonde voeding je gezondheidsrisico door overgewicht voldoende kunnen reduceren. Dat heet de conservatieve aanpak of de niet-heelkundige aanpak.
  2. Sommige patiënten hebben zo een slecht eetpatroon en slechte kennis omtrent gezonde voeding dat ze eerst een voortraject moeten doorlopen, alvorens een goedkeuring te krijgen. Dit varieert van 3 tot 6 maand in functie van de gemaakte vorderingen. Als de diëtist tevreden is, kunnen ook deze patiënten gepland worden voor operatie.
  3. Sommige patiënten zijn duidelijk volume-eters, hebben verder discipline en regelmaat, zijn geen zoetekauwen en zijn gemotiveerd. Voor hen is een maagband een goede keuze. Bij mensen met een middenrifsbreuk, bestaat de kans dat de klachten van zuurreflux toenemen en is het niet aangewezen een maagband te plaatsen.
  4. Bij de overige patiënten wordt een gastric bypass geadviseerd, waarbij een klein deel uiteindelijk in eerste instantie een sleeve-gastrectomie zal krijgen. De sleeve is bij een deel van die patienten een eerste stap, om 1 á 2 jaar later, bij terug gewichtstoename alsnog de gastric bypass uit te voeren.