Overslaan en naar de inhoud gaan
Investeren in gezondheid

Sinds september 2020 beschikt AZ Sint-Jozef Malle over de nieuwste generatie CT-toestellen op de markt. “Het grote voordeel van deze technologische vooruitgang is dat we zo onze patiëntenzorg gevoelig kunnen uitbreiden en verbeteren” aldus dr. Erwin Ooms, diensthoofd medische beeldvorming. “De technologie evolueert continu en laat ons toe om steeds snellere en meer precieze diagnoses te stellen.”

Betere beeldkwaliteit en artificiële intelligentie door upgrade CT

Op de dienst radiologie is de nieuwe hoogtechnologische Aquilion One Prism CT-scanner van Canon geïnstalleerd, een primeur voor België. Het nieuwe toestel combineert snellere scans met een completer beeld met minder ruis. Er is ook minder röntgenstraling nodig om deze hogere beeldkwaliteit te bekomen, wat veiliger is voor de patiënt. Dr. Philip Ardies, radioloog: “Dit model koppelt de hoge beeldkwaliteit bovendien aan de meest geavanceerde artificiële intelligentie software voor de beeldverwerking.”
 

Hybride beeldvorming met nieuwe SPECT-CT

Nieuwkomer op de dienst nucleaire geneeskunde is de SPECT-CT. Dit toestel laat hybride beeldvorming toe waarbij twee technieken, een nucleaire en een radiologische, gecombineerd worden om tot een meer precieze beeldvorming te komen. Bij het onderzoek wordt een geringe hoeveelheid radioactieve stof aan de patiënt toegediend om zo bepaalde pathologische processen in het lichaam aan te kleuren. De detectoren van de gammacamera in het SPECT-CT-toestel registreren de verdeling van de radioactiviteit ter hoogte van het pathologisch proces in het lichaam. Aansluitend voert hetzelfde toestel een CT-scan uit. Door de fusie van de SPECT- met de CT-reconstructiebeelden kan het pathologisch proces nauwkeuriger gelokaliseerd worden. Bovendien is het voor de patiënt aangenamer en minder belastend om aan één onderzoek deel te nemen in plaats van twee.

“Het nieuwe SPECT-CT-toestel in AZ Sint-Jozef Malle werkt sneller dan de vorige generatie toestellen” getuigt dr. Arno Van Mieghem, nucleaire geneeskunde. “Dit verhoogt het comfort van de patiënt, die vooral tijdens het SPECT-gedeelte van het onderzoek stil moet blijven liggen. Er is ook minder radioactieve stof nodig voor het onderzoek waardoor de stralingsbelasting voor patiënten en medewerkers aanzienlijk daalt.